Catan, colonitza l’illa!

catan-en-catala

Bevinguts a l’illa de Catan!

De segur que has sentit a parlar d’aquest joc creat per Klaus Teuber el 1995, és un joc molt entretingut per 3 o 4 jugadors de com a mínim 10 anys (amb supervisió d’un adult hi poden jugar nens més petits), amb partides d’una durada aproximada de 75 minuts. Si és la vostra primera partida, preneu uns minuts tots plegats per familiaritzar-vos amb les regles, és un temps que guanyareu després a cada torn i evitareu trencar el ritme de la partida per consultar les normes.
Pel que fa al nombre de jugadors, la caixa inicial, permet jugar partides d’entre 3 i 4 jugadors, un pel just, ja que és molt probable que algú s’hagi de quedar mirant, però hi ha solució, una expansió per poder jugar 5-6 jugadors. Aquesta ampliació permet jugar més jugadors amb conseqüència, la partida es pot allargar una mica més del que és habitual.
Si parlem de l’edat recomanada, ens marca 10 anys o més, però he fet molt bones partides amb nens de 7-8 anys. En aquest cas, cal que un adult faci de director de joc, com si fos la banca, d’aquesta manera pot ajudar imparcialment a cada infant sense que hi hagi discussions. Amb aquestes edats és fàcil que hàgiu de repetir els conceptes un cop i un altre i ajudar a comprendre alguna part del joc. La clau és la paciència, o sempre ens podeu concertar una cita amb nosaltres i els ensenyarem a jugar, amb un parell de partides al nostre local ja coneixeran les regles. Si veieu que adapten alguna regla a la seva manera, deixeu-los, el més important és que s’ho passin bé jugant.
La durada de les partides queda marcada en 75 minuts de mitja, les partides en les quals he jugat solen durar més, sobretot les que són de 4 jugadors. Sobretot al principi, quan encara no estem familiaritzats amb la mecànica del joc, però que això no us desanimi, el sistema de joc és fàcil assimilar. La part que pot resultar més feixuga, és la de negociació entre els jugadors, s’ha de procurar no eternitzar-la per tal de mantenir un bon ritme de joc i no perdre l’interès en la partida.
Tot seguit us faig unes quantes recomanacions per als qui jugareu la primera partida. Per la primera partida l’ideal és col·locat el taulell disposicio-taulell-1a-partide joc tal com s’indica a la imatge que adjuntem, d’aquesta manera podreu seguir les indicacions perfectament. Separeu en cinc piles les cartes de matèries primeres i deixeu-les a un lloc accessible. Tot seguit barregeu bé les cartes de desenvolupament i deixeu-les a prop de les de matèries primeres i per últim repartiu els camins, poblats i ciutats per cada jugador. Recordeu mantenir les vostres cartes de matèries primeres amagades tota la partida.
El joc s’organitza per torns, cada jugador actua en el seu propi torn que consta de tres fases:

Com jugar-hi:

1. Producció de matèries primeres: En aquesta fase del joc, el jugador actiu tira els daus, els hexàgons que tinguin la fitxa numèrica igual al resultat de la tirada, produeixen matèries primeres, els jugadors amb un poblat o ciutat adjacent a un d’aquests terrenys, recullen les cartes de matèria primera que corresponguin. Recordeu, si teniu una ciutat, recolliu dues cartes en lloc d’una.
2. Comerç: Hi ha dues formes de comerç, comerç interior que és el que es produeix amb la resta de jugadors, i el comerç marítim que es realitza sense cap altre jugador. En el comerç interior serà l’habilitat de cada jugador per negociar la que entrarà en joc, en el comerç marítim, podem intercanviar quatre cartes d’una matèria primera per una d’una diferent. En el comerç marítim, també trobarem ports especialitzats, on si comerciem amb les matèries indicades, la relació de canvi passa de 4:1 a 3:1.
3. Construcció: En aquesta fase, construirem els elements que conformaran la nostra colònia. Camins, poblats i ciutats, que ens permetran accedir a noves matèries primeres, cartes de progrés, punts de victòria i finalment guanyar la partida. Què podem construir amb les matèries primeres de les quals disposem? Podem fer, camins, poblats o convertir aquests en ciutats. Bàsicament això és el que farem, però també podem adquirir cartes de desenvolupament (que haurem de mantenir en secret fins al moment d’utilitzar-les). Tenim tres tipus de cartes de desenvolupament, El Cavaller, de Progrés i Punts de Victòria, cada carta té els seus avantatges. El Cavaller permet moure al lladre, les de progrés permeten fer l’acció indicada i les de punt de victòria sumen un punt de victòria al teu marcador.
Aquestes són les tres fases de cada torn, però encara queden un parell de detalls. Si us hi fixeu, no hi ha cap fitxa numerada amb el número set, què passa doncs si el resultat dels daus és un 7? El primer que notareu és que no hi ha producció de matèries primeres, en segon lloc, qualsevol jugador amb més de set cartes, n’ha de tornar la meitat (arrodonint al seu favor), per acabar, el jugador actiu, mou la figura del lladre a un hexàgon adjacent, si cap jugador hi té un poblat o ciutat, el jugador actiu pot robar-li una carta a l’atzar. L’hexàgon on es trobi el lladre, no produirà matèries primeres, metre estigui ocupada per la figura del lladre.
Un altre aspecte del joc, són les cartes especials. Tenim dues cartes especials, la gran ruta comerclladreial i el gran exèrcit de cavalleria. Per aconseguir-les hem de ser els primers a aconseguir la fita indicada i mantenir-nos al capdavant del que ens indica cada carta. Per aconseguir la carta de La Gran Ruta Comercial, haurem de construir una ruta consecutiva de, com a mínim, 5 carreteres, per poder mantenir-la haurem de seguir sent el jugador amb la ruta més llarga de la partida. Per aconseguir la carta del Gran Exèrcit de Cavalleria, cal posar en joc tres cartes de cavaller, el primer que ho faci rebrà la carta i la mantindrà mentre sigui el jugador amb l’exèrcit més nombrós de la partida. Cada carta especial atorga dos punts de victòria a qui la tingui en el seu poder.
Com es guanya la partida?, us estareu preguntant, doncs és molt fàcil, el primer jugador que aconsegueixi deu punts de victòria guanyarà. Ara cal pensar la millor estratègia per guanyar, cal planificar bé i ser bo en la negociació.
En resum Catan, és un joc que us donarà un munt d’hores d’entreteniment i com que un cop estigueu familiaritzats amb les regles podeu configurar el taulell com vosaltres vulgueu, no hi haurà dues partides iguals. En properes entrades al bloc, us donaré algun consell sobre les estratègies i com maximitzar les possibilitats de victòria final.
Us deixem un link amb un resum de les regles. catan_reglament català

Segueix-nos a:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.