jocs d'estratègia

Jocs d’estratègia, aprendre a planificar

Jocs d’estratègia i planificació

Jocs d’estratègia. Saber planificar, és cada vegada més important tant en el mon laboral, com acadèmic o en el nostre temps lliure. Bàsicament, cada vegada mirem d’organitzar-nos més i millor el nostre temps en tots els aspectes de la nostra vida.

Com tot, la planificació i organització, són competències que es poden entrenarjocs d'estratègia i una bona manera de fer-ho són els jocs taula coneguts com jocs d’estratègia o jocs de planificació. Però primer, posem-nos d’acord en que és una estratègia o una planificació.

La planificació, és el traç de plans per l’execució d’una obra. I un pla, és un conjunt d’instruccions, on es detalla què hem d’utilitzar en cada moment per cada tasca concreta. Podem dir que planificar, és ordenar seqüencialment un conjunt de plans en funció del que preveiem què ens caldrà en cada instant, per assolir un objectiu. A més, una bona planificació, ens permetrà assolir la nostra meta amb major eficiència i eficàcia.

Aquest objectiu, pot ser competit per 2 o més contrincants, o simplement se’ns plantegi una sèrie de reptes i dificultats per poder assolir el nostre objectiu. Ambdós casos, requereixen d’una bona planificació.

En el cas que ens separin de l’objectiu una sèrie de reptes i dificultats, cal que preveiem per cada etapa del camí què haurem d’utilitzar per poder superar el repte o dificultat que se’ns presenti. Per tant haurem de llistar, possibles recursos que caldrà utilitzar. Com que ens enfrontarem a dificultats i reptes fixes, podrem planificar al detall que caldrà fer a cada moment, ja que aquests no variaran al llarg del temps.

En el cas que competim amb d’altres per un mateix objectiu, haurem d’assumir el mateix que en el cas anterior, però afegint-hi variables. Les variables seran aquells reptes i dificultats que al dependre d’altres poden canviar al llarg del temps, per tant el que ens podia servir fa una estona ara pot ser que no ens sigui útil. Per tant en la nostra planificació, haurem d’identificar molt bé quines són aquestes variables i quins són els seus possibles estats i com mirar d’afrontar els possibles reptes que ens plantegin amb el màxim de possibilitats d’èxit. A més haurem de tenir en compte que els recursos dels que es disposen seran compartits amb la resta de competidors, per tant pot ser que en determinats moments, no disposem d’allò que ens cal per afrontar certs reptes o dificultats.

Els jocs de taula ens poden ajudar

Per tant, en aquest segon cas, haurem de dedicar molt més temps a analitzar cada moment i els possibles canvis que hi pugi haver en el futur i haurem d’aprendre a modificar la nostra estratègia inicial per adaptar-la a cada moment i circumstància.

Els jocs de taula, són un bon mètode per millorar les nostres capacitats en aquest sentit i aprendre a planificar i elaborar estratègies per assolir els nostres objectius, ja sigui en jocs on tots competim per un mateix objectiu i pels recursos que ens permetran assolir-lo com el cas de Catan o New York 1901 i en jocs on tots cooperem per assolir el nostre objectiu conjuntament com a Pandèmic o L’illa Prohibida.

Jocs cooperatius, aprenem a col·laborar

Segueix-nos a:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.